Het park

Het park ligt ten westen van Haarlem in de provincie Noord-Holland in het westen van Nederland. Het is gelegen in de gemeenten Bloemendaal, Velsen en Zandvoort. Het omvat het zuidelijke deel van de regio bekend als Kennemerland.

Zuid Kennemerland wordt gekenmerkt door zandduinen. Het park, ongeveer 38 vierkante kilometer groot, omvat ook enkele landgoederen, bossen aan de duinranden en kuststranden. De duinen waren vroeger een keerpunt voor de stad Haarlem. Grote hoeveelheden zijn gewonnen voor consumptie. In 2003 werden deze activiteiten stopgezet waardoor de grondwaterbubbel weer kon groeien. Er is een klein openbaar zwemgedeelte geopend in de zomer op een locatie met de naam Wed op de weg tussen Bloemendaal en Zandvoort. De trein van Zandvoort naar Amsterdam rijdt door het park.

Geschiedenis

Nederlandse natuurbeschermer Jac. P. Thijsse schreef in 1944 voor het eerst over een mogelijk nationaal park tussen Bloemendaal en het Noordzeekanaal. Als gevolg hiervan werd het Nationaal Park De Kennemerduinen in 1950 gesticht.

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland werd in 1995 opgericht. Het bestond uit De Kennemerduinen, verschillende natuurgebieden beheerd door Vereniging Natuurmonumenten en enkele andere gebieden.